Hvad koster et krydstogt?
Et af de spørgsmål vi får stillet rigtig mange gange er: Hvad koster et krydstogt?
Og vores svar er næsten altid: Et krydstogt er billigere end du tror!
I denne artikel kan du se hvad der har størst indflydelse, hvad prisen på et krydstogt er og du får også alle vores tips og tricks til hvordan du kan gøre de bedste krydstogt deals.
Vi har flere gange været på meget billige krydstogter, alene fordi vi har holdt godt øje med markedet.
Vores billigste krydstogt var i 2011, da vi hen over påsken sejlede med MSC Fantasia fra Genova til Barcelona, Casablanca, Tenerife og Maderia. Krydstogtet varede 12 dage og vi havde en overnatning i Genova både før og efter vores krydstogt.
Prisen endte på 17.000,- for balkonkahyt inkl. drikkepenge, drikkevarer, hotel og fly for os alle 4.
Og ja, vi kunne have gjort det endnu billigere, hvis vi havde nøjes med en indvendig kahyt og hvis vi havde droppet den sidste overnatning i Genova på hjemturen.

MSC Fantasia påsken 2011 på vores 12 dages krydstogt i det vestlige Middelhav og de kanariske øer.
Inden vi dykker ned i, hvordan du også kan gøre nogle fantastiske krydstogt deals, så lad os kigge på nogle af de ting, der har betydning for hvad et krydstogt koster.
Det skal du vide om prisen på et krydstogt
Modsat prisen på en overnatning på et hotel, er de priser du ser i annoncer for et krydstogt altid angivet per person og ikke per kahyt.
Prisen er samtidig baseret på to voksne i samme kahyt, der som udgangspunkt er en indvendig kahyt.
Ønsker du at blive opgraderet til en udvendig kahyt, en balkonkahyt eller en suite koster det mere og prisen kan nemt stiger med mange tusinde kroner.
Rejser du alene vil du i nogle tilfælde skulle betale dobbelt så meget for kahytten, som prisen i annoncen fortalte. Nogle krydstogtrederier tilbyder dog et særligt single-tillæg, som kan være alt fra 30% til 80%, men uanset hvad, så er det billigere at rejse to end rejse en person.
Selv om nogle krydstogtrederier reklamerer med, at børn rejser gratis, er det igen baseret på to voksne i kahytten. Rejser du alene med et barn, vil barnet derfor skulle betale fuld pris.
Prisen for krydstogtet er som regel angivet uden drikkepenge til mandskabet og du skal derfor regne med, at skulle betale mellem 600,- og 800,- kroner ekstra per person for et 7 dage langt krydstogt. Børn skal betale helt så meget og på nogle krydstogter skal mindre børn og spædbørn slet ikke betale drikkepenge.
Hvad er normalt med i prisen på et krydstogt?
Tidligere var næsten alt inkluderet når man tog på krydstogt. Det var luksus på første klasse, men i takt med at krydstogter er blevet billigere, er et krydstogt ikke længere 100% all-inklusive, med mindre du vælger at sejle med luksus-rederierne. Når det er sagt, så er der stadig inkluderet rigtig meget i billetten for et krydstogt.
Næsten uanset hvilket krydstogtrederi du vælger, vil dette være inkluderet i prisen:
- Kahyt
- Helpension
- Kaffe, vand og juice i forbindelse med måltider
- Adgang til fitness-center og pool
- Underholdning i teatret
- Konkurrencer og aktiviteter på skibet
- 24-timers room service
- Havneafgift og skatter
Den helpension der følger med dækker over morgenmad, frokost og aftensmad indtaget i hovedrestauranten og/eller i buffetrestauranten, samt let mad som burger, pølser, salat og pizza om eftermiddagen, samt snacks, eftermiddagskaffe og kage. Nogle krydstogter har også en midnatsbuffet, for dem, der lige skal have lidt at spise inden det er sengetid.
Hos nogle krydstogtrederier er andre drikkevarer og drikkepenge til besætningen også inkluderet i prisen på krydstogtet, men på langt de fleste krydstogter er det en udgift, der kommer udover prisen på selve krydstogtet.
Hvad er normalt ikke med i prisen?
- Spa- og skønhedsbehandlinger og massage
- Udflugter på destinationer
- Internet wi-fi
- Personlig træner i fitness-centret
- Mad på special restauranter
- Sodavand, øl, vin og spiritus
- Drikkepenge til besætningen
- Fly
- Transfer til og fra havnen
Det er bestemt ikke billigt at købe drikkevarer på et krydstogt. Forvent at skulle betale 20 kroner for en sodavand, 30-45 kroner for en øl og 50-70 kroner for et glas vin. På de fleste krydstogter er det dog muligt at købe drinks-pakker, men regn lidt på hvilken pakke, der passer bedst til jeres behov. Pakkerne kan koste fra $10 om dagen til $55 om dagen, alt efter hvad pakken inkluderer.
De 5 ting, der har størst indflydelse på prisen
Det siger sig selv, at længden på dit krydstogt har noget at sige på prisen på krydstogtet, men derudover er der faktisk fem ting, som har mindst lige så stor indflydelse på hvad dit krydstogt kommer til at koste.
1. Valg af krydstogtrederi
Præcis som med biler, hvor der jo er forskel på en Hyundai, VW, BMW og Bentley er der også stor forskel på krydstogtrederierne. Typisk inddeles de i tre kategorier: Contemporary, Premium og Luxury
De billigste krydstogter finder du i contemporary-kategorien, der også kaldes for mainstream. Det er rederier, der tilbyder den moderne form for krydstogter på store skiber med mange attraktioner. Det er krydstogtrederier som Costa, AIDA, MSC Cruice, Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line, Carnival Cruise Line og Disney Cruise Lines.
I den dyrere premium-kategori finder vi krydstogtrederier som Azamara Club Cruises, Celebrity Cruise Line, Cunard Line og Holland America Line. Det er den traditionelle form for krydstogter i store skibe, der tilbyder spa, fitness center, flere restauranter, casino og top underholdning.
Endelig er der luxury-kategorien hvor du finder de dyreste og med luxuriøse krydstogter. Det er her krydstogtrederier som Regent Seven Seas Cruises, Crystal Cruises, Seabourn Cruise Line og Silversea Cruises sørger for den ultimative luksusoplevelse.
Forskellen fra et contemporary krydstogt til et luxury krydstogt på samme rute kan nemt være 10.000,- kroner….om dagen!
2. Destination
Dit valg af destination har rigtig stor betydning for, hvad selve krydstogtet kommer til at koste.
F.eks. er et 7 dage langt krydstogt i Middelhavet dyrere end et tilsvarende krydstogt i Caribien. Ligesom et 7 dage langt krydstogt til Norges flotte fjorde er dyrere end 7 dage i Middelhavet.
Det skyldes dels dyrere havneafgifter, dels at udvalget af krydstogter i Caribien er langt større end i f.eks. Middelhavet og Norge. Som kunde har du altså mere at vælge i mellem, hvilket presser priserne.
De dyreste krydstogter er til destinationer som Antarktis, Alaska, Island og Galapagos, hvor udvalget af ruter og skibe er reguleret, hvilket presser priserne i vejret.

Krydstogt til Glacier Bay i Alaska
3. Valg af kahyt
Valget af kahyt har ligeledes stor indflydelse på hvad et krydstogt koster. Det handler dels om hvilken type af kahyt du vælger, men også hvor på skibet kahytten er placeret.
Typisk er de kahytter, der ligger lavest på skibet, billigere end dem, der ligger tæt på pool-dækket.
De billigste kahytter er de indvendige uden vindue og når du ser et tilbud på et krydstogt, er det som regel prisen for en indvendig kahyt. Hvis du vil have en en kahyt med balkon eller måske en suite, koster det ekstra.
Om du kan nøjes med en indvendig kahyt eller får mere ud af en kahyt med balkon, afhænger meget af hvilken type person du er og hvordan du holder ferie, men faktum er, at du kan spare mange tusinde kroner på et krydstogt i en indvendig kahyt frem for en balkon kahyt eller en suite.
Se i øvrigt vores guide til, hvilken kahyt du skal vælge på et krydstogt. Her kan du også se, hvorfor du aldrig skal vælge en kahyt nær pool-dækket.
4. Forskel på lav- og højsæson
Ligesom med charterferien er der både høj og lav sæson for krydstogter, hvilket bestemt ikke er ens for alle destinationer.
Januar til marts er f.eks. højsæson i Karibien, mens det er lavsæson for krydstogter i Middelhavet. Der er det til gengæld højsæson i juli og august, hvor Caribien har lavsæson.
For krydstogter i Europa gælder det, at højtider som påske, pinse, jul og nytår presser priserne i været, ligesom krydstogter i de skolernes sommerferie gør.
Og nej, det betyder ikke at du skal regne med at få et billigt krydstogt i Middelhavet til august, blot fordi de danske skolebørn er tilbage i skolen igen. August er nemlig den største sommerferie måned i Europa og her er priserne generelt på det højeste niveau.
Har du mulighed for at tage på krydstogt i lavsæsonen er der virkelig mulighed for at gøre nogle gode køb. For Middelhavet er der lavsæson i april, maj og juni samt i september og oktober, mens Caribien har lavsæson fra juli til november.
5. Bookingtidspunkt
Prisen på dit krydstogt afhænger dog ikke kun om hvem du rejser med eller hvornår, men i lige så høj grad om hvornår du booker dit krydstogt. Den rette timing kan nemt give dig en besparelse på flere tusinde kroner eller give dig lidt ekstra fordele, som andre betaler for.
Spørgsmålet er så: Hvornår er det bedste tidspunkt at booke et krydstogt på?
Det er lidt som aktier på børsen. Jo flere der er interesserede i et krydstogt, jo mere vil krydstogtet koste. Som udgangspunkt gælder det derfor om at være tidligt ude. Et krydstogt koster generelt mindre, jo færre kahytter, der er booket på skibet.
På de almindelige krydstogtdestinationer som Caribien, Middelhavet og Nordeuropa giver krydstogtrederierne gerne store rabatter og kampagnetilbud hvis du booker mellem 7 og 10 måneder før krydstogtet finder sted.
Hvis du skal på et krydstogt til de lidt mere sjældne destinationer som Galapagos, Island eller Alaska får du de bedste tilbud mellem 12 og 18 måneder før krydstogtet finder sted.
Sådan finder du et billigt krydstogt
At finde det rigtige krydstogt til den rigtige pris, er som at lægge kabale. Der er flere ting, der skal passe sammen før det hele går op i en højere enhed – og du står med det perfekte krydstogt til den rigtige pris.
Sæt en dato
Vi plejer gerne at starte 7-8 måneder før vi skal på krydstogt med at finde ud af hvornår vi vil på cruise. Mulighederne og datoerne bliver skrevet ned. Det er nemlig vores fix-punkter og når først vi har dem, er det meget lettere, at finde det rigtige krydstogt.
Vælg destination eller skib
Herefter finder vi ud af hvilke krydstogtdestinationer vi vil besøge. Altså om det skal være Middelhavet, Caribien eller måske Nordeuropa.
Det skal dog siges, at vi en gang har valgt et krydstogt alene fordi vi gerne ville ud og sejle med lige præcis DET skib – og så kom ruten og destinationerne i anden række.
Har du ikke været på krydstogt før, så vil krydstogtdestination sikkert være det rigtige sted at begynde.
Lav research
Se om der er nogle ruter og destinationer, der ser spændende ud. Undersøg også hvor let eller svært, det er at komme til og fra starthavnen. Se hvilke skiber, der sejler på ruterne og undersøg hvilke skibe, der har de faciliteter du forlanger.
Da vi bookede vores 2016-krydstogt var det en betingelse, at der var vandrutsjebane på krydstogtskibet, hvilket vi havde lovet vores ældste søn. Valget faldt derfor på Costa Pacifica.
Læg dig fast
Nu er det på tide at indkalde til familieråd og fremlægge mulighederne for dem, der skal med på krydstogtet. Skibe, ruter og priser skal diskuteres og I skal gerne finde frem til et eller højest to krydstogter, som I lægger jer fast på.
Slå til
Nu skal du nøje overvåge priserne på jeres ønskede krydstogt(er) og slå til på det rigtige tidspunkt.
Hvis jeres krydstogt ligger mellem 7 og 10 måneder ude i fremtiden, skal der nok komme nogle deals. Det er dog super vigtigt at slå til når det rigtige tilbud kommer. Ofte er det et begrænset antal kahytter, der tilbydes med rabat og der er rift om dem. Tilbuddene sendes ud til hele verden på samme tid og kan være væk efter 24 timer.
Hvad koster krydstogter til de forskellige destinationer?
Vi har kigget lidt på hvad krydstogter koster afhængig af krydstogtdestination.
Vi har taget udgangspunkt i den mest populære krydstogtkategori: Contemporary, der opfylder langt de fleste danskeres behov.
Priserne er per person i indvendig kahyt per dag og gældende for 2018-sæsonen.
[wpsm_comparison_table id=”3″ class=””]