Krydstogter under og efter corona

Sådan bliver dit krydstogt i 2021, 2022, 2023……

De fleste af os, har formentlig set billederne af de hundredvis af krydstogtskibe, der siden maj 2020 har ligget for anker forskellige steder i verden. Hvis der var en branche, som blev hårdt ramt af pandemien, så var det lige netop krydstogtbranchen. I en tid med social distance og forsamlingsforbud, var det selvsagt ikke på et skib med 4-6.000 andre mennesker, man skulle opholde sig. 

Alle krydstogter blev aflyst, ja i USA blev de ligefrem forbudt i først 2 måneder, og siden fulgte den ene forlængelse af forbuddet efter den anden.

Verden åbner op og du kan komme på krydstogt igen

Nu er vaccinerne imidlertid ankommet og vi har meget mere viden, om den virus, der har sat verden på stand-by i et år. Det betyder også, at verden stille og roligt begynder at åbne op og vi måske kan komme ud og opleve verden igen.

Krydstogtbranchen er også begyndt at vågne op, og selskaberne har travlt med at shine skibene op, fylde vand i poolen og få medarbejderne tilbage – og de første krydstogtskibe er allerede begyndt at sejle igen.

Symphony of the Seas nyt krydstogtskib kommer i 2018

For passagererne bliver det dog til en helt anderledes krydstogts oplevelse, i forhold til dem de oplevede indtil marts 2020. 

Her på Vi Elsker Krydstogt er vi ikke i tvivl om, covid-19 pandemien har forandret det at tage på krydstogt for altid – og at vi først om 4-6 år vil kunne komme på et krydstogt, der bare minder en anelse om de krydstogtrejser, vi var på før marts 2020.   

Men er det så skidt det hele?

Bestemt ikke!”

Faktisk kan det være, at det at tage på krydstogt her i corona-tiden bliver en mindst lige så god oplevelse, som før – og på nogle områder bliver krydstogterne måske endda bedre end i ‘gamle dage’. 

Lad os se på nogle af de store ændringer ved at tage på krydstogter her i 2021 og 2022. Det er det vi kalder for corona-tiden. Altså der, hvor der vaccineres og testes på livet løs, hvor små bølger lukker sogne, byer og lande ned – og hvor lande skiftevis bliver røde, gule og orange og landegrænser lukkes. 

Rengøringen bliver helt i top

Det er måske lidt for indlysende, for dette oplever vi overalt i dagens Danmark: Rengøringen er blevet bedre og når du fremover tager på et krydstogt, vil du opleve en enestående rengøring og afspritning at skibet – i særdeleshed fællesområderne som restauranter, pool, elevator og trappeopgange. Vi forventer faktisk, at rederierne får et endnu større team af rengøringsfolk, som døgnet rundt rengøre skibet. 

Ingen selvbetjening i buffetten

Buffetterne som vi kender dem, hvor du går rundt med din bakke og tager lidt mad hist og hær op på din tallerken – og derefter selv tanker vand eller en fadøl er et overstået kapitel. Formentlig for altid. Fremover bliver buffetrestauranterne, tag-selv softice maskinen, kaffe- og sodavand automaterne bemandede. Og når man tænker over det, så er det måske slet ikke så skidt endda. Jeg tror, at vi alle har set andre passagerer røre ved mad for derefter at lægge det tilbage igen. Bemandende buffetrestauranter er et stort ‘Ja tak’ herfra.

Eget bord i restauranten

Der vil dog være rederier, som helt dropper buffetrestauranterne og laver alt om til semi-ala carte restauranter med faste spisetider. Nu var vi eller lige begyndt at elske ‘cruise as you like’ koncepterne, men vi må se i øjnene, at vi i en periode formentlig kommer tilbage til de faste spisetider. Til gengæld vil det være slut med fælles bordene, hvor du kommer til at sidde samme med andre rejsende hver aften. Vi har altid haft de mest fantastiske bordherre og borddamer, som har været med til at give vores krystogter et ekstra pift, men skal vi være helt ærlige, så kommer vi formentlig ikke til at savne fælles bordene. 

 

Celebrity Edge MagicCarpet - nyt krydstogtskib i 2018

Renere luft på krydstogtskibene

Mange af rederierne har brugt denne ufrivillige pause på at forbedre indeklimaet på skibene, med installation af bedre luftfiltre og bedre luftgennemstrømning på fællesarealerne. På nogle skibe udskiftes luften på fællesarealerne 15 gange i timen, ligesom de nye filtre slår bakterie og virus ihjel. Dermed bliver luften på et krydstogtskib mere ren, end luften på et passagerfly. 

100% kontakt-frit køb og bookinger

Det bliver slut med at gå rundt i butikkerne på skibet og røre ved dyre bamser, postkort, tøjet og smykkerne, som alligevel ikke er så billigt. Det bliver dog ikke slut med at have mulighed for at købe det. Fremover kommer vi til at bestille, booke og købe via en app på din teefon eller tablet. Her vil du kunne booke borde i restauranten, bestille mad og drikkevarer, booke tid i teateret eller til wellness og du kan købe ting fra butikkerne.  På den app som Princess har lavet kan du endda få et overblik over, om der er ledige pladser ved poolen, i teatret eller i loungen, så du ikke går forgæves. 

Større fleksibilitet

Risikoen for pludselige udbrud af corona, lokale nedlukninger, grænselukninger og andet, som kan stoppe dine ferieplaner, har betydet, at de fleste rederier i dag giver væsentlig større fleksibilitet for at ændre eller ombooke dit krydstogt, hvis du bliver forhindret i at nå frem. Om denne fleksibilitet er blivende, er nok tvivlsomt. Det er dog et faktum, at skal rederierne have gang i salget af krydstogtrejser igen, så skal de fjerne vores bekymring for at booke et krydstogt 6-12 måneder frem i tiden, hvor ingen ved, hvordan verden ser ud til den tid.

Udvidelse af lægehus og hospitalet

Der har altid været sundhedspersonale ombord på de fleste krydstogtskibe. Det er jo en by, der sejler rundt og alt taler jo for, at nogle bliver syge ombord. Ikke fordi de er på et krydstogtskib, men fordi vi mennesker jo kommer til skade og bliver syge en gang imellem – og når 3-6.000 mennesker er samlet i en uge, så taler sandsynligheden for, at nogle af os får brug for en læge. Fremover kræves det, at der altid skal være mindst en læge og en sygeplejerske på vagt døgnet rundt på krydstogtskibe, der sejler i amerikansk farvand. Samtidig kan du forvente flere sengepladser til syge, så det kommer til at minde om et hospital.  

Carnival Horizon Skyride nyt krydstogtskib i 2018

Kun adgang for immune og vaccinerede

Dit coronapas bliver din bedste ven, hvis du har planer om at booke et krydstogt. Desværre er en negativ quick-test ikke længere nok. Mange rederier har meldt ud, at kun færdigvaccinerede får lov til at komme ombord på skibene og det gælder for alle – også børn. Vi er dog bekendt med, at nogle af de europæiske rederier ikke er helt så strikse på dette punkt og vi ved, at det italienske krydstogtrederi MSC tillader ikke-vaccinerede passagerer at komme ombord, hvis blot de kan fremvise en negativ PCR-test eller antigentest, som højest er 48 timer gammel.

Færre gæster ombord

Vi forventer ikke at se 100% fuldt bookede krydstogtskibe i hverken 2021, 2022 eller 2023. Krydstogtskibene kommer til at sejle med 50-60% kapacitet i en lang periode. Hvilket måske ikke er så skidt endda. Det betyder mere plads ved poolen, mere plads i restauranterne, i teateret. Det er dog et tveægget sværd for når der ikke kan komme så mange med, vil priserne på krydstogter formentlig stige.  

Kun kahytter med balkon

Selvom renligheden er i orden, vi holder afstand og husker håndsprit – og alle ombord er vaccinerede eller tester negativ, så kommer der med statsgaranti et udbrud af covid-19 på et krydstogtskib på et eller andet tidspunkt. Når det sker, vil besætningen skulle følge helt klare retningslinjer. Det vil være indøvet, præcis som de ved hvad de skal gøre, hvis der udbryder brand ombord på skibet. Vi forventer, at alle gæster bliver sendt til deres kahyt og at skibet vender om for at sejle tilbage til havnen, som sagtens kan ligge 2-3 dages sejlads væk. Den tid kommer I til at tilbringe i jeres kahyt. Om det er derfor, at mange rederier helt har spærret for booking af inder kahytterne og kahytter med vindue – og kun tilbyder kahytter med balkon vides ikke, men det er da rart, at kunne åbne døren og få frisk luft, hvis du sidder i isolation i din kahyt.   

Slut med udflugter på egen hånd

Dette er nok det, vi har det største problem med, men vi forventer, at udflugter på egen hånd på destinationerne er et overstået kapitel de næste mange år. Dels vil myndighederne på destinationerne formentlig ikke være super begejstrede for, at passagererne rejser rundt i deres by / område på egen hånd, dels har rederierne brug at at vide, at du ikke har været i kontakt med smittede eller udsat dig selv for smittefare på destinationen. Vi forudser, at udflugter skal bookes igennem rederierne, så du kan blive i en krydstogt boble – eller du skal booke en tur med en godkendt rejsepartner på destinationen. Flere rederier har meldt ud, at du vil blive afvist ved skibet, hvis du ikke har overholdt rederies retningslinjer på destinationen. Dermed er det formentlig slut med at se passagerer, der kommer for sent til afgang, løbe alt hvad remmer og tøj kan holde for at komme med ombord. 

AIDAnova - Hamburg - nyt krydstogtskib 2018
Seabourn Ovation krydstogtskib 2018