Hvad sker der, hvis du kommer for sent til krydstogtskibet?

Det største mareridt for enhver krydstogtgæst må være synet af bagenden på deres dejlige krydstogtskib, mens der er godt gang i skruerne og skibet er på vej væk fra den havn I befinder jer i.

I står nu tilbage på kajen med jeres souvenirs og en puls på et godt stykke over 150, fordi den sidste kilometer til skibet er foregået i løb, men lige lidt hjalp det.

I kom for sent tilbage til krydstogtskibet og nu er skibet sejlet med al jeres bagage, pas og tøj.

Det store spørgsmål er naturligvis:

Hvad så nu?

Herunder kan du læse hvad der sker, når krydstogtgæster kommer for sent til skibet og enten får en rigtig dårlig start på ferien eller må efterlades på en destination.

Regel nr. 1: Kom aldrig for sent til krydstogtskibet

Det kan siges meget enkelt.

Hvis der er én fejl, man som krydstogtgæst skal undgå at begå, så er det at komme for sent til krydstogtskibet.

Det gælder både, når I skal påmønstre skibet i starthaven, eller vender hjem efter en udflugt på en af destinationerne.

Hold derfor altid godt øje med tiden og kom hellere 30 minutter for tidligt end 30 minutter for sent, for en ting er sikkert:

Regn ikke med at krydstogtskibet venter på jer!

Når skibet skal sejle kl. 17, så sejler skibet kl. 17. Længere er den ikke.

Hvor kan jeg se, hvornår jeg skal være tilbage?

På langt de fleste krydstogter står både ankomsttider og afgangstider på den lille avis, der deles rundt til alle kahytterne dagen før, I ankommer til en destination.

Her kan I læse om destinationen, om de ture rederiet arrangerer samt praktiske informationer, såsom hvilken etage I skal gå ud på, hvilke papirer I skal have med, hvis der er specielle regler, transfer på havnen og her står også, hvornår I skal være tilbage.

Det er en rigtig god idé, at notere tidspunktet ned og eventuelt at tage avisen med dig på udflugten. Det er gerne kun et bukket A3-ark, så det er ikke noget der fylder meget i en rygsæk. Det kan redde mange ærgrelser og misforståelser, når I er på udflugt.

Et lille tip: Tag et billede af tidspunkterne med din smartphone. Det er sjældent at vores telefon bliver væk, hvorimod et tidspunkt skrevet med kuglepen i hånden let kan forsvinde efter en håndvask.

Hvornår venter krydstogtskibet på dig?

Som udgangspunkt venter skibet ikke. Det er dyrt for rederierne, at have skibene til at ligge ved en kaj og hvert minut tæller. En forsinkelse betyder derfor en ekstra regning til rederiet.

Det er dog set, at krydstogtskibet i helt særlige tilfælde venter på gæster, der kommer for sent.

Vi oplevede det så sent som i oktober i Civitavecchia, da kaptajnen på Costa Pacifica holdt skibet tilbage for en familie med to små børn, der var blevet fanget i eftermiddagstrafikken inde i Rom.

Ellers er I bedst sikret ved at tage på udflugter, der er organiseret af krydstogtrederiet. De er dog altid dyrere, end hvis I selv arrangerede turen ved at booke en taxa eller leje en bil på destinationen.

Vær dog opmærksom på, at hvis I tager på udflugt på egen hånd, er det helt for egen regning, hvis I forsinkes på udflugten og ikke når tilbage til krydstogtskibet i tide.

Tager I på en af de organiserede udflugter, vil I formentlig have betalt mere end det dobbelte i forhold til, hvis I selv havde arrangeret en udflugt, men til gengæld er I også bedre sikret.

Hvis bussen I er med, rammes af et uheld eller bliver forsinket af kø eller lignende vil krydstogtskibet med stor sandsynlighed vente på jer.

Alternativet er nemlig, at rederiet skal betale for fly, transfer og hotel for alle i bussen, så I kan komme til den næste destination. Derfor vil krydstogtskibet næsten altid vente på bussen.

Er der tale om en større forsinkelse på flere timer, kan skibet blive nødt til at sejle uden, men i det tilfælde vil rederiet hjælpe jer videre på deres regning.

Hvornår kommer man for sent til krydstogtskibet?

Typisk skal man være ombord på skibet senest 30 minutter før skibet sejler. Hvis der er afgang kl. 17:00 skal gæsterne være tilbage på skibet senest kl. 16:30.

Kommer du efter dette tidspunkt, kommer du som udgangspunkt for sent.

De fleste som har været på krydstogt, har dog helt sikkert set folk, der kommer rendende med poser, klapvogne og små børn, som kommer ombord også efter dette tidspunkt. Men det kan bestemt ikke anbefales at løbe an på de 30 minutter.

Dels er der risiko for, at du ikke kommer ombord, dels modtages mange af dem, der kommer for sent og som er årsag til, at skibet er forsinket, af en pibekoncert fra de øvrige krydstogtgæster…. altså dem, der kom tilbage på skibet til tiden og som nu står på dækket eller sidder på deres balkon og nyder synet, af alle dem, der kommer for sent.

Hvad sker der, hvis jeg kommer for sent?

Hvis I ikke er ombord på krydstogtskibet ved det seneste tidspunkt, begynde en lang række af procedurer ombord på skibet.

Omkring 20 minutter før skibet sejler, vil I blive efterlyst i højtalerne på skibet og bedt om at henvende jer i receptionen eller kontakte personalet. Broen på skibet bliver orienteret og vil I nogle tilfælde starte tågehornet for at signalere, at det er sidste udkald.

Kommer for sent til krydstogtskibet

Hvis I ikke har henvendt jer indenfor 5-6 minutter, bliver I efterlyst i højtalerne endnu en gang, og man vil forsøge at ringe til jer, hvis I har opgivet jeres telefonnummer til rederiet.

Samtidig vil skibets sikkerhedsfolk gå ind i jeres kahyt, hvor de vil åbne det lille pengeskab for at tage jeres pas. Ligger passene ikke i pengeskabet vil de lave en hurtig gennemsøgning af kahytten. Finder sikkerhedsfolkene ikke jeres pas i kahytten, vil de gå udfra at I har dem på jer.

Hvis det ikke lykkes at få kontakt med jer indenfor yderligere 5-6 minutter, vil sikkerhedsfolkene sammen med kaptajnen beslutte at jeres pas skal udleveres til havnemyndighederne.

Herefter går der kun ganske få minutter til skibet stævner ud og forlader havnen.

I må herefter klarer jer på egen hånd.

Komme for sent til krydstogtskib

I skal nu for egen regning komme videre til den næste destination. Hvis krydstogtskibet har to eller flere sammenhængende dage på vand foran sig, kan I først komme tilbage ombord på skibet når det igen er i land.

Krydstogtrederiet vil på de store destinationer have folk på land, der kan hjælpe jer, men forvent at skulle betale for det.

Vigtigste regel for alle krydstogtgæster

Krydstogt er en fantastisk afslappende ferieform og du kan komme igennem et helt cruise uden de store problemer, hvis blot du husker på den vigtigste regel alle:

Regel nr. 1: Kom aldrig for sent til krydstogtskibet.

Hvad er dine erfaringer?

Vi startede indlægget med at skriver, at det største mareridt MÅ være, at komme for sent til krydstogtskibet.

‘MÅ være’ for vi ved det ikke.

På alle de krydstogter vi har været på, er vi aldrig kommet for sent til skibet. Og vi har altid selv lavet vores egne udflugter. Faktisk har vi aldrig været på de organiserede ture.

Det er blot for at sige, at hvis du aldrig har været på et krydstogt før, så er det ikke noget du behøver at ligge søvnløs om natten over. Det er yderst sjældent, at krydstogtgæster må efterlades, men det sker dog.

Har du prøvet at komme for sent til et krydstogtskib og hvad er dine erfaringer omkring emnet?

Har du også oplevet, at nogle fik lov til at komme ombord fem-minutter i lukketid?

Skriv en kommentar herunder eller skriv til os direkte på hej@vielskerkrydstogt.dk

Vi vil elske at høre om dine krydstogterfaringer!