Oplev Nordeuropa på krydstogt fra København

Mange af os forbinder krydstogter med azurblåt vand og eksotiske, caribiske strande mange tusind kilometer fra Danmark og det er nok de færreste, der tænker på at tage et krydstogt fra København.

Det er rigtig synd og skam, for i virkeligheden fungerer København som port til Nordeuropa for et væld af fantastiske krydstogter og i dag er København Nordeuropas største krydstogthavn.

Hvert år lægger mellem 250 og 290 krydstogtskibe til ved en af hovedstadens fire havnepladser og omkring 80 af dem er såkaldte turnaround krydstogter, hvor skibet skifter passagerer og hvor du altså har muligheden for at begynde dit krydstogt.

Læs mere om krydstogt fra København nedenfor, og bliv klædt på til dit næste cruise med afgang fra Danmarks hovedstad.

Hvorfor tage et krydstogt fra København?

Vælger du et krydstogt fra København, kan du spare både tid, penge og besvær, fordi du slipper for at skulle flyve til Middelhavet og Caribien, eller køre tværs gennem Europa for at komme på dit krydstogt.

Uanset i hvilken ende af landet du bor, er køreturen til København en fornøjelse sammenlignet med den strækning, du skal køre, hvis du i stedet vælger at starte dit krydstogt i f.eks. Barcelona, Venedig eller måske Florida.

Prisen er dog på ingen måde den eneste grund til, at København er blevet et attraktivt afrejsested i forbindelse med krydstogter.

Fra den danske hovestad er det nemlig muligt at besøge et væld af enestående destinationer og lande, der byder på meget mere end blot sol og varme, som de mere ”klassiske” krydstogt i Sydeuropa eller Caribien.

De norske fjorde og Skt. Petersborg er blandt højdepunkterne på et krydstogt fra København, men du har også mulighed for at komme til Baltikum, vores nabolande Sverige og Norge eller sågar Island, Grønland og USA, hvis du er eventyrlysten og har mod på en enestående, transatlantisk rejse.

Krydstogtskibe i København

Krydstogtskibe i København. Foto: Thomas Høyrup Christensen / Copenhagen Media Center

Krydstogtdestinationer fra København

På et krydstogt fra København er der mange sejlruter, men groft sagt kan destinationer opdeles i to kategorier; Østersøen eller Norges Fjorde.

Det er klart de to største ruter, men der er dog også enkelte ruter til f.eks. USA og Sydeuropa fra København. 

Krydstogt fra København til Skt. Petersborg og Østersøen

Krydstogter i Østersøregionen bliver mere og mere populære og regionen er den 3. mest populære krydstogtdestination i verden – kun overgået af Caribien og Middelhavet.

København er med sin placering ved Østersøen den suverænt største krydstogthavn i regionen og der er et væld af ruter at vælge imellem.

Afhængig af rute kan du glæde dig til at lægge til i Stockholm med den smukke skærgård, besøge Nordens nordligste hovedstad Helsinki eller opleve Tallin, der er en af Østersøens ældste byer. Ruter i Østersøen kan også lægge til i Kiel og Rostock i Tyskland, Gdansk i Polen og Riga i Letland. 

Anløbet i Ruslands hovedstad frem til 1914, Skt. Petersborg, er højdepunktet for mange krydstogtgæster på et krydstogt i Østersøen.

Skt. Petersborg byder på mange storslåede oplevelser, smukke parker og prægtige pladser, såsom Vinterpaladset – og byen betegnes af mange som et levende museum. Denne prægtige by, der er Ruslands kulturelle hovedstad er et must på et krydstogt fra København til Østersøen. 

Krydstogt fra København Stk Petersborg

Krydstogt fra København til Nordkap og de norske fjorde

Denne rute besøger Norges imponerende kyster, hvor højdepunktet for de fleste krydstogtgæster er anløbet i Geirangerfjorden, der er en af de flotteste strækninger, man kan forestille sig. Geirangerfjorden bliver også kaldt ”verdens smukkeste fjord”, og er i dag er at finde på UNESCOs verdensarvsliste.

Den lille by for enden af fjorden, Geiranger, besøges dagligt af krydstogtskibe og er også på Hurtigrutens ekspresrute langs den norske kystlinje.

De krydstogtskibe, der ikke sejler ind i Storefjord lægger til ved den skønne norske fiskerby Ålesund, der er kendt for sin jugendstil og enestående placering på flere øer i fjorden.

Ålesund blev ramt af en omfattende brand i 1904, der ødelagde 850 af byens træhuse. Genopbygningen gik straks i gang, men denne gang blev træhusene erstattet med huse bygget af mursten, bygget i art nouveau-stilen, som var det ‘hotteste’ på daværende tidspunkt.

Cruise fra København Aalesund Norge

Krydstogter fra København til Nordkap

Mange af krydstogtruterne til de norske fjorde vender ved Ålesund / Geirangerfjorden og sejler tilbage til København, men der er dog også en del krydstogter (Seabourn Quest, Serenade of the Seas og Oceania Cruises) som fortsætter nordpå til Tromsø og en af verdens nordligste havnebyer, Honningsvag, hvorfra der kører busser til Nordkap. 

Her kan du med egne øjne opleve, hvorfor de gamle vikinger troede, at man stod ved verdens ende, når man stod på den 307 meter høje klippe og hvordan verden pludselig kan synes flad.

Et enkelt krydstogt fra København, Oceania Nautica sejler videre forbi Nordkap til Rusland, hvor man besøger de russiske Solovetskij-øer og den russiske havneby, Murmansk. Samme krydstogt sejler videre til Grønland, Færøerne, Island og de britiske øer.

De andre krydstogter fra København

Udover de to hovedruter fra København er der også de såkaldte repositioneringsruter, hvor skibene forlader deres vante rute når en sæson er forbi.

For København begynder de første krydstogtrederier i slutningen af august at flytte deres skibe til andre destinationer, hvilket giver dig muligheden for at komme på et enestående krydstogt, der generelt er billigere end de almindelige ruter.

Den 22. august kan du komme med Vision of the Seas fra København via Island til Cape Liberty i New Jersey (USA) og dagen efter sejler MS Zuiderdam på et 18-dage langt krydstogt i sporene efter vikingerne fra København til New York.

MS Zuiderdam cruise fra København

MS Zuiderdam på vej i vikingernes fodspor fra København til New York

Den 26. august er det Serenade of the Seas, der tager turen over Atlanten fra København til Boston og den 29. august sejler Regal Princess ud fra København for sidste gang i år med kurs mod New York. 

NCL Norwegian Getaway er det sidste krydstogtskib, der forlader hovedstaden for i år. Det sker først den 15. oktober, hvor den via Azorerne sejler til Caribien og ender i Miami, der bliver dens hjemhavn i vinterhalvåret.

Ikke alle krydstogtskibe sejler dog over Atlanten når krydstogtsæsonen i København slutter.

Oceania Nautica tager turen fra København til Skt. Petersborg hvorefter turen går syd om Danmark i gennem Kielerkanalen hvor turen ender i Southampton, mens søsterskibet Oceania Marina sejler nord om Danmark og besøger Skagen, inden turen går til Oslo og Amsterdam.

Costa Favolosa, MSC Fantasia og MSC Magnifica sejler alle fra København, nord om Danmark og ned langs vestkysten til Portugal og ind i Middelhavet, hvor destinationerne ender i hhv. Genova og Savona.

Bedste tidspunkt for krydstogt fra København

Selv om det ikke er på grund af sol og varme, at du skal vælge et krydstogt fra København, så er der kun krydstogter i sommerhalvåret.

Typisk begynder sæsonen i slutningen af april, hvor det bliver lidt varmere og tingene for alvor begynder at springe ud. MSC Cruises og Princess er de to krydstogtrederier, der begge sejler fra København den 30. april.

Krydstogtsæsonen varer frem til oktober, hvor Norwegian Cruise Line står for årets to sidste krydstogter. Et til Østersøen og et transatlantisk fra København til Miami.

Cruise fra København

Tre krydstogtskibe i Københavns Nordhavn. Foto: Dennis Rosenfeldt

Højsæsonen for krydstogter fra København er sommermånederne, juni, juli og august hvor 70% af alle krydstogterne finder sted.

Et godt tip er, at tage på krydstogt i maj, hvor udvalget af ruter er stort, vejret kan være rigtig godt, priserne er lave og vi i Danmark har mange af de skæve helligdage, som andre lande ikke har. Det giver mulighed for at gøre nogle rigtige gode deals på et cruise fra København.

Hvilke krydstogtrederier sejler fra København?

Fra København har du mulighed for vælge mellem et væld af forskellige rederier, herunder Costa, MSC Cruises, Holland America Line, Princess Cruises, Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line og Azamara Club Cruises.

I 2017 har MSC Cruises ikke færre end 36 krydstogter fra København med to forskellige krydstogtskibe MSC Fantasia og MSC Magnifica og dermed er MSC det rederi med flest ruter fra København.

På andenpladsen kommer Norwegian Cruise Line, der har 18 sejladser med det imponerende NCL Getaway, der byder på de fleste aktiviteter ombord for børnefamilier. Skibet er med sine knap 4.000 passagerer og 1.600 besætningsmedlemmer det største krydstogtskib, der anløber København i 2017.

Krydstogtskib fra København

NCL Getaway sejler fra København 18 gange i 2017 @ Norwegian Cruise Line

Også Princess Cruise Line, Disney Cruise Line og Ocenia Cruises har krydstogter, der starter og slutter i København.

Hvilke typer af krydstogter finder jeg fra København? 

Siden begyndelsen af 00’erne er antallet af anløbne krydstogtskibe næsten fordoblet – fra 174 i 2002 til 304 i 2016 ifølge Danmarks Statistik og standby.dk. Selvom tallet i de seneste par år er stagneret, vidner den øgede trafik om, at København på ingen måde er nogen miniput, når det kommer til at tiltrække rederier og krydstogtskibe; store som små.

Det betyder, at du som rejsende har flere muligheder end tidligere, hvis du ønsker at stige om bord på et krydstogtskib fra København og opleve verden.

Nedenfor har vi samlet en række anbefalinger af udvalgte krydstogtruter og rederier med afgang fra København – såvel til børnefamilien, der sætter pris på børnevenlige faciliteter og oplevelser, og det forelskede par, som har brug for den rette kombination af oplevelser og afslapning.

Disney Magic krydstogt fra København

Disney Magic i Geirangerfjorden, der kaldes verdens flotteste fjord. Foto: Matt Stroshane @ Disney Cruise Line

Børnefamiliernes favorit krydstogter fra København

Der findes et væld af krydstogter og cruises fra København, som egner sig fint til børnefamilier. Størstedelen af skibene med afgang fra København tilbyder underholdning, der kan holde børnene beskæftiget, mens skibet er på vandet – uanset om I vælger et krydstogt fra København til Skt. Petersborg og Østersøen, et krydstogt fra København til Nordkap, Oslo og de norske fjorde eller et helt tredje.

Royal Caribbean er et af de rederier, der i særdeleshed henvender sig til børnefamilier. De to skibe Serenade of the Seas (2003) og Vision of the Seas (1998), som Royal Caribbean har på ruterne fra København er ikke helt nye længere, og de har ikke helt de samme aktiviteter for børn, som f.eks. NCL og Disney. Serenade of the Seas er dog fortsat et af de skibe i hele Royal Caribbean flåden som høster størst kundetilfredshed. 

Norwegian Cruise Line henvender sig ligeledes specielt til børnefamilier. På deres NCL Getaway finder du et kæmpe legeland, vandland og masser af aktiviteter, som med garanti vil få smilene frem hos børnene. Vær dog opmærksom på, at mange af aktiviteterne befinder sig udendørs og at det særligt på sejladserne i september og oktober kan være en kølig fornøjelse at bruge. Som et ekstra plus har du hos NCL fleksible spisetider, hvilket vi som forældre mener er en stor fordel, når man rejser med børn.

Cruise fra København NCL Getaway

AquaPark på NCL Getaway © Norwegian Cruise Line

Endelig har det ultimative krydstogtselskab for børnefamilier, Disney Cruise Line også 4 krydstogter med start i København i 2017. Her sejles der med Disney Magic, der dog er et af de ældre skibe, sammenlignet med hvad der ellers anløber København. Men hvis dine børn elsker Disney-figurer, bør I bestemt prøve et Disney cruise fra København, men vær opmærksom på, at det er dyrere end tilsvarende krydstogter fra Royal Caribbean og NCL.

De romantiske krydstogter fra København

Hvis I ikke har børn – eller måske blot trænger en ugestid alene – tilbyder København ligeledes et bredt udvalg af spændende krydstogter. 

Med Princess Cruises flotte skib Regal Princess kan I komme på et romantisk krydstogt fra København hvor velvære, god mad, forkælelse og et højt serviceniveau er i fokus. Regal Princess har 13 krydstogter fra København i 2017, der bringer jer til Oslo, Stockholm, Helsinki og giver jer hele to dage i Skt. Petersborg. Et spændende 11 dage langt cruise, der er spækket med kultur, historie og smuk natur.

Regal Princess - Krydstogt fra København

Regal Princess @ Princess Cruises

Holland America henvender sig i højere grad til det klassiske par med mod på eventyr. Her er service og korrekt etikette i fokus, og på skibene er der derfor lagt op til ro, forkælelse, fordybelse og romantik.

Med Holland America og MS Zuiderdam kan du begive dig ud på et eventyr fra København til Baltikum og Skt. Petersborg, de norske fjorde og til Storbritanniens nordlige og østlige kystbyer. Netop MS Zuiderdam er perfekt til krydstogter i koldere klima som Norge og Østersøen. 

MSC’s Fantasia er bestemt også et skib, der kan anbefales til par. Vi har selv rejst med krydstogtskibet med børn, hvilket det kan bruges til, men MSC Fantasia er i design og stil virkelig perfekt til en romantisk og billig par-ferie.

Netop MSC Fantasia har København som fast destination i sommermånederne og med med hele 21 krydstogter i løbet af 2017 er Fantasia det skib, der har flest afgange i 2017.

MSC Fantasia sejler i ottetaller, så den ene uge går turen til Østersøen, ugen efter sejles der til Norge – med København som anløbshavn hver uge.

Hvis du vil have champagne og kaviar på dit krydstogt

Overvejer du et krydstogt fra København, og vil du gerne have et luksuriøst krydstogt?

Ombord på krydstogtskibe som Seabourn Quest, Silver Whisper, Oceania Cruises, Seven Seas Explorer og Azamara Journey kan du opleve luksus i en klasse for sig. De nævnte krydstogtskibe har ruter, der starter i København i 2017. 

Den ultimative luksus finder du ombord på Seabourn Quest, der har otte krydstogter fra København i løbet af 2017. Her er der styr på selv den mindste detalje.

Krydstogtrederiet kalder selv deres krydstogtskibe for yachts, men der er dog plads til 450 passagerer og 335 besætningsmedlemmer, så det er spørgsmålet om hvor meget yachts, der er over skibet.

Seabourn Quest Krydstogt fra København

Seabourn Quest – Cruise fra København @ Seabourn

Også Silver Whisper fra 2000 giver dig luksus ud over alle grænser. Skiber har plads til blot 382 passager og 285 besætningsmedlemmer og netop størrelsen gør, at skibet kan lægge til i de mindre havne.

Et krydstogt på skibet Silver Whisper, der har fem krydstogter fra København i 2017, er perfekt til livsnydere, der lægger vægt på service, luksus og gastronomi i verdensklasse.

Samme destinationer, men bare billigere

Det behøver dog slet ikke være dyrt at tage på krydstogt fra København.

Med et krydstogt på Costa Favolosa eller de to krydstogtskibe fra MSC Cruises, Fantasia eller Magnifica kan du komme på et billigt krydstogt til super spændende destinationer med nyere moderne skibe.

De to italienske rederi beviser altså, at det ikke behøver at være dyrt at tage på et cruise fra København.

Begge krydstogtrederier har ruter til  Østersøen og Skt. Petersborg, samt til Norges smukke fjorde og er et oplagt valg til dig, der rejser med familie og venner – og hvor prisen også har noget at sige. 

Cruise fra København

Costa Favolosa poolområde @ Costa Cruises

Kort om den nye krydstogtterminal

De seneste år er antallet af krydstogtskibe, der lægger vejen forbi Danmark og København, vokset markant.

I København forventer man således 850.000 krydstogtturister i 2017 – en stigning på hele 110.000 fra sidste år, ifølge takeoff.dk.

Der er fire krydstogtterminaler i København: Langelinie, Nordre Toldbod, Frihavnen og Oceankaj i Nordhavnen. Oceankaj er den nyeste krydstogtterminal, og hvis du skal på et krydstogt fra København, er det med stor sandsynlighed herfra, du skal sejle.

Oceankaj servicerer nemlig omkring 60% af alle de krydstogtskibe, der anløber København.

Krydstogt fra København

Krydstogtskibe ved Oceankaj, Nordhavnen i København Foto: Ole Malling

Udvidelsen i Nordhavn, Oceankaj, skal bruges som en såkaldt turn-around krydstogtterminal, hvor krydstogtpassagerer kan stå af og på – altså hvor rejsen både starter og slutter.

Den nye krydstogtterminal ligger længere væk fra byen, og derfor er det lettest at komme dertil via offentlig transport eller i taxa.

Med taxa til krydstogtterminalen i København

Ifølge Taxapriser.dk koster en taxa fra Hovedbanegården til krydstogtterminalen på Oceankaj ca. 165,- kroner og en taxa fra Københavns Lufthavn til krydstogtterminalen på Oceankaj koster ca. 275,- kroner.

Busser til krydstogtterminalen i København

Buslinje 25 kører mellem Nørreport Station og Oceankajen med et stop på Østerport Station når der er krydstogtskibe ved Oceankaj og buslinje 27 kører alle dage mellem Østerport Station og Oceankaj.

Buslinje 26 kører til og fra terminalerne på Langeliniekaj og Færgeteminal Søndre Frihavn og Kongens Nytorv, Københavns Hovedbanegård, Østerport og Rådhuspladsen.

Parkering når du skal på krydstogt fra København

Parkering ved Oceankaj

Mellem 50 og 100 meter fra terminalerne på den nye krydstogthavn på Oceankaj ligger en offentlig parkeringsplads. Her er desværre ikke mere end 200 parkeringspladser, som ikke kan forhåndsreserveres. Prisen er 80,- kroner i døgnet / 560,- kroner om ugen.

200 parkeringspladser er ikke meget, når et skib med 3000 gæster skal skifte passagerer og derfor kan det være godt med en plan B, som kunne være parkeringshusene ved Frihavnen. De ligger dog 3 km fra Oceankaj og heller ikke her er det muligt at lave en forhåndsreservation.

Alternativt kan du kontakte informationen i krydstogtterminalen ved ankomst. De vil herefter arrangerer parkering i enten et lagerhus eller anvise en udendørs parkeringsplads. Prisen er €90 om ugen.

Du kan kontakte informationen i krydstogtterminalen på +45 22 92 34 75.

Parkering i Frihavnen

Her er det nye parkeringshus i Helsinkigade P Lüders et oplagt valg. Som vi skriver ovenfor, er det ikke muligt at reservere en parkeringsplads. Prisen er 560,- kroner om ugen.

Visitcopenhagen anbefaler, at du kontakter informationen i krydstogtterminalen ved ankomst.

De vil herefter arrangere parkering af din bil i et lagerhus, hvis der er pladser ledige, alternativt finder de en udendørs parkeringsplads. Din bil vil holde parkeret på Copenhagen Malmö Ports ejendom på eget ansvar og regning.

Prisen for at holde parkeret en hel uge er €90, og herefter €15 per dag.