Hvilken kahyt på et krydstogtskib er bedst?

I har besluttet jer for at tage på krydstogt, I har fundet ruten og det krydstogtskib I skal sejle med, så kommer det næste store spørgsmål:

Hvilken kahyt skal I vælge?

Det letteste er selvfølgelig at kigge på prisen, men i virkeligheden er det bedre, at kigge på jer selv og finde ud af hvilke behov I har.

Vi kender en familie på to voksne og to børn, der altid booker indvendig kahyt, mens vi selv altid booker balkonkahyt.

Det ene er ikke mere rigtigt end det andet.

Inden vi finder ud af hvad jeres behov er, så lad os kigge lidt på de forskellige typer af kahytter på et krydstogtskib.

De fire kategorier af kahytter på et krydstogtskib

Groft sagt, kan man inddele kahytterne på et krydstogtskib i fire forskellige kategorier:

Indvendig kahyt

De indvendige kahytter er – ikke overraskende – de inderste kahytter på skibet uden vinduer. Det er de billigste kahytter på skibet og jo lavere etage, des billigere er kahytterne.

De indvendige kahytter har et dårligt ry, men det er bestemt ikke retfærdigt, for du kommer til at sidde ved de samme borde i restauranten, vil få den samme mad og se de samme shows i teateret. Du har bare betalt mellem 40-80% mindre for oplevelserne end de andre. Du kan med andre ord tage på krydstogt 2-3 gange, for det de andre betaler for et enkelt krydstogt.

Det er værd at tænke over, inden I beslutter jer.

Indvendig kahyt på AIDAPrima

Indvendig kahyt på AIDAPrima

Udvendig kahyt

De udvendige kahytter minder på mange måder om de indvendige kahytter, men de udvendige har også et vindue eller et koøje med havudsigt, hvilket har givet kategorien betegnelsen: Ocean view.

De udvendige kahytter er ofte placeret på de nederste etager, men findes også på de højere etager. Prismæssigt ligger vi et godt stykke over prisen på de indvendige kahytter, og da prisen for de udvendige kahytter samtidig ikke er særlig langt fra den næste kategori, er udvendige kahytter den mindst efterspurgte kategori på krydstogtskibene.

Udvendig kahyt på Celebrity Millennium

Kahyt med balkon

Balkonkahytterne er uden tvivl den mest populære type af kahytter på et krydstogtskib. De er generelt lidt større end de indvendige og udvendige kahytter – og samtidig udstyret med en balkon på mellem 3 og 6 m2.

Herfra har du den mest fantastiske udsigt til havet og destinationerne. Samtidig er der mulighed for at komme ud og få lidt frisk luft, uden at skulle op på dækket af skibet. På de fleste krydstogtskibe begynder balkonkahytterne fra 6. etage.

Prismæssigt koster balkonkahytterne lidt mere end de udvendige balkoner, men noget mindre end suiterne. De nye krydstogtskibe bygges med flest balkonkahytter og det er ofte her, der er mulighed for at gøre nogle gode køb.

Kahyt med balkon på MSC Fantasia

Kahyt med balkon på MSC Fantasia

Suite

Hvis du gerne vil rejse med stil, er der ingen vej uden om suiterne. Det er de største (og de dyreste) kahytter på skibet. Men inden for suiterne er der også flere kategorier, fra de små på 40 m2 til de store i flere etager på 80-100 m2.

De fleste suiter har adskilt soveværelse og stue, ligesom der findes suiter med flere soveværelser og badeværelser, hvilket gør dem attraktive, hvis I er en stor familie.

Når man booker en suite, følger der som regel flere fordele med, som f.eks. adgang til en særlig lounge, pool og restaurant – kun for gæster i suiteterne.

Den store Crown Suite ombord på Harmony of the Seas

Uanset hvilken kahyt I vælger 

Blot for god ordens skyld vil vi lige nævne, at uanset hvilken type kahyt I vælger, så har alle kahytter eget bad og toilet samt tv, ligesom alle kahytterne gøres rent dagligt og sengen bliver redt.

Det er der ingen forskel på.

Servicen på kahytten er muligvis en anelse bedre i suiterne, hvor der på nogle skiber er en butler-service, men på de tre almindelige kategorier er der ingen forskel.

Valget af kahyt er udelukkende et spørgsmål om, hvad jeres behov og ønsker til et krydstogt er.

På mange krydstogter laver jeres stuepige dyr af håndklæderne

Længere nede i artiklen går vi mere i dybden med de forskellige kategorier og kigger på fordele og ulemper ved at vælge den ene kahyt frem for den anden, men nu hvor vi har fået styr på de overordnede kategorier, skal vi se på, hvilken type kahyt, der vil passe godt til jer.

Afdæk jeres behov når I skal vælge kahyt

Mange har spurgt os: Er det nødvendigt at betale mere for en kahyt med balkon?

Og svaret er: Ja, hvis I gerne vil have en balkon og regner med at I kommer til at bruge den. Så er den alle pengene værd!

Start derfor med at stille jer selv spørgsmålet:

Skal kahytten kun bruges til at sove og skifte tøj i eller er kahytten vores destination?

Sagt på en anden måde:

Er I typen, der tager på mange ture på destinationerne og elsker at ligge ved poolen resten af dagen, sidde i baren, gå på teater eller gå på kasino om aftenen og i det hele taget har planer om, at bruge alt hvad der er af underholdningstilbud på skibet?

Så behøver I ikke mere end en indvendig kahyt.

Havet kan I jo altid nyde fra pooldækket, så hvorfor betale mere for at få en balkon på 4 m2?

Hvis I kun skal bruge kahytten til at sove i, er der virkelig meget sparet ved at vælge en indvendig kahyt, og de penge kan I bruge på souvenirs eller lidt flere drinks i baren.

Quantum of the Seas virtuel balcony

Mange af de nye krydstogtskibe tilbyde en virtuel balkon i de indvendige kahytter

Omvendt, hvis I godt kan lide at trække jer tilbage efter en lang og oplevelsesrig dag, måske læse en god bog eller bare nyde at kunne få frisk luft, uden at skulle sidde blandt andre mennesker, så er en balkonkahyt det oplagte valg for jer.

De penge en balkonkahyt koster mere, kan nemt være givet godt ud. Særligt hvis I rejser med børn kan en balkonkahyt gøre forskellen.

Hvad med vejret?

Inden I beslutter jer for om I vil booke en indvendig kahyt eller give lidt mere for en balkonkahyt, så tag et hurtigt kig på vejret og årstiden på destinationerne. Det er klart, at jo køligere vejret er, des mindre kommer I til at bruge balkonen til at sidde på.

Selv om det er køligt kan det stadig være rart, at komme ud og få lidt frisk luft på balkonen, men det kan hurtigt blive en dyr omgang frisk luft, hvis I kun vil gøre det et par gange på turen.

Omvendt hvis turen går til Middelhavet i sommerhalvåret eller til Karibien vil I hurtigt opdage, at balkonen bliver et af de bedste steder på skibet.

Hvor mange er I?

Det næste gyldne spørgsmål er:

Hvor mange personer skal I være i kahytten?

Medmindre I vælger en suite, skal I ikke forvente at få en kahyt, der er lige så stort som et gennemsnitligt hotelværelse. Der er bare mindre plads på et skib!

Typisk er kahytterne mellem 15 og 20 m2 store!

Selv om mange af kahytterne kan indrettes med fire/fem sengepladser, er det ikke sikkert, at det bliver den store fornøjelse for nogen af jer at være klemt sammen på 16 m2 i syv dage.

Når børnene bliver så store, at de har brug for mere plads, er det på mange af krydstogtskibene muligt at booke to kahytter ved siden af hinanden og åbne en døre mellem dem. Det betyder, at I pludselig har to kahytter og to badeværelser, som er forbundet.

Det kan ofte være billigere, end at booke en familiesuite.

Vores kahytvalg på alle krydstogter

Vi har altid booket kahyt med balkon, når vi har været på krydstogt.

Tanken om at spare de mange penge ved at tage en indvendig kahyt har dog strejfet os mange gange, men vi har også bare indset, at en kahyt med balkon er vigtigt for os.

Vi bruger nemlig balkonen rigtig meget. Ikke sådan at forstå, at vi sidder i vores kahyt hele tiden, men engang imellem er det bare rart, at koble fra og være sammen som familie i vores kahyt.

Hos os er vi samtidig et A-hold og et B-hold.

A-holdet er far og Oscar, der altid står tidligt op, mens B-holdet er mor og Jacob, der elsker at sove længe.

Ved at have en balkon, kan A-holdet liste ud på balkonen tidligt om morgenen med deres tablets og bøger, mens B-holdet får deres morgensøvn. Det havde ikke været muligt på samme måde med en indvendig eller udvendig kahyt.

Men vores behov ændrer sig også efterhånden som drengene bliver ældre, og den dag drengene ikke vil rejse med os mere, kan vi sagtens nøjes med en indvendig kahyt, hvis det vil give os mulighed for at komme på flere krydstogter for de samme penge.

Så ‘meget’ plads er der på Anthem of the Seas balkonen

Forskel på størrelsen af kahytterne

Størrelsen på kahytterne variere fra selskab til selskab og fra skib til skib. Der findes indvendige kahytter, der er 10 m2 store og andre har indvendige kahytter, der er 20 m2 store.

Jo mere luxuriøs skibet og selskabet er, des større er kahytterne generelt også.

Men når det er sagt, så er det ikke sikkert at et skibs junior-suite er større end en indvendig kahyt! Det kan derfor være en rigtig god idé, at sætte sig ind i størrelsen på de forskellige kahytter på lige præcis det skib I skal rejse med.

Herunder har vi en tabel over kahytstørrelsen på nogle af de mest populære krydstogtskibe, blot for at give dig en idé om hvor meget størrelsen på kahytterne kan variere.

[wpsm_comparison_table id=”2″ class=””]

Garanti-kahyt eller ikke garanti-kahyt?

Mange krydstogtrederier giver jer mulighed for at booke en såkaldt garanti-kahyt. Det betyder, at I vælger typen af kahyt. Altså om det er indvendig, udvendig, balkon eller suite, men ikke placeringen af kahytten. Ofte vil I først få jeres kahytnummer udleveret når I går ombord på skibet.

Disse garanti-kahytter er noget billigere, end hvis I booker en almindelig kahyt og dermed selv kan være med til at vælge placeringen.

Hvis I kun er to på krydstoget, kan en garanti-kahyt være en god måde at gøre det så billigt som muligt på, men rejser I med børn, har særlige behov eller rejser sammen med andre og gerne vil bo tæt på hinanden, bør I undgå garanti-kahytterne.

På trods af navnet skal I ikke regne med at blive opgraderet fra f.eks. en indvendig kahyt til en udvendig kahyt, eller fra en udvendig kahyt til en balkonkahyt.

I får en kahyt i den kategori, I har betalt for og indenfor den kategori, kan der være forskel på størrelse og udstyr. Der kan I være heldige, at få en af de ‘gode’ kahytter, men I kan også være uheldige at få en balkon-kahyt, hvor redningsbådene spærrer for noget af udsynet.

Gør op med jer selv om besparelsen og måske ærgrelserne er det værd.

Hvilken placering på skibet er bedst?

Når I har valgt typen af kahyt, er det på tide, at kigge på placeringen af den kahyt, I har valgt. Der er nemlig flere faktorer at tage i betragtning.

Hvis en af jer har tendens til søsyge eller er bange for at blive søsyg, er det bedst at vælge en kahyt, der ligger så tæt på midten som muligt – og det gælder både i højden og bredden.

Hvilket er ren logik: Tag en kuglepen og hold om den med to fingre på midten. Vip spidsen op og ned som var den et skib. Se hvor det vipper mindst. Det er i midten.

Derfor vipper det også mindre i de indvendige kahytter end i de udvendige.

Vælg en kahyt i midten af krydstogtskibet, hvis du er bange for at blive søsyg. Der vipper det mindst.

Når det er sagt, så vil langt de fleste ombord på et krydstogtskib ikke mærke, at de sejler. Mange af krydstogtskibene er nemlig udstyret med store stabilisatorer, der modvirker bølgegang. At du måske er blevet syg på Oslo- eller Englandsfærgen betyder ikke, at du vil blive søsyg på et krydstogtskib.

Men frygter du at blive det, er det en god idé at søge midskibs og hvis det ikke er muligt, søg agter (mod bagenden af skibet).

Kig godt på skibets dækplan

Hvis du allerede har fået et par forslag over, hvilke kahytter I kan vælge imellem, kan I gøre jer selv en stor tjeneste ved nøje at studere skibets dækplan inden I endeligt beslutter jer for, hvilket kahyt I vil booke.

På dækplanen kan I få et billede af, hvad der er placeret hvor på de enkelte etager. Og selv om det er rart at vide hvor restauranten og poolen er, så har placeringen af jeres kahyt også stor betydning for komforten inde i kahytten.

Undgå at booke disse kahytter!

Når du kigger på dækplanen for skibet, skal du starte med at finde poolen og soldækket, der ofte har navnet Lido-dækket.

Undgå for alt i verden kahytter lige under soldækket. Selv om det typisk er højt oppe på skibet, og derfor anses for at være lidt mere eksklusivt end kahytterne længere nede, kan det ikke anbefales.

Støjen fra solsenge, der skubbes rundt på dækket over jeres kahyt kan drive jer til vanvid, og det er et af de største kritikpunkter, når vi taler om kahytter på et krydstogtskib.

På nogle skibe er det faktisk muligt at stå på Lido-dækket og kigge ned på balkonerne på etagen under, hvilket ikke gør det specielt privat at være på sin balkon.

Undgå også kahytterne over eller under diskoteket, natklubberne, buffetrestauranten og andre fællesarealer. Det vil også kunne høres inde i kahytten.

Faktisk er de mest rolige kahytter, dem der har kahytter under og over sig.

Igen kig på skibets dækplan og undersøg om jeres kahytter har det.

Dækplan over MSC Fantasia. Poolen ligger på Dæk 14, derfor bør I undgå kahytterne lige under på Dæk 13. Dæk 12 er her bedst, da der er kahytter både over og under.

Kig også på hvor elevatorene er placeret i forhold til jeres kahyt.

En placering tæt på en elevator, kan betyder lidt mere støj fra gangen, men omvendt skal I ikke gå så langt for at komme hen til de steder, hvor tingene sker på krydstogtskibet.

Find de skjulte skatte på krydstogtskibet

Hvis du undersøger skibets dækplan nøje, er det muligt at finde nogle små skjulte skatte.

Det er de bedste kahytter i en kategori, der måske koster det samme som de andre, men som er større og bedre placeret.

På Costa Serena fik vi kahyt nr 8459 – en balkonkahyt agter.

Kahytten var lidt større end andre kahytter i kategorien, men balkonen var enorm i forhold til tilsvarende balkoner i den kategori. Ved at studere dækplanen lykkedes det os at finde denne skjulte skat, som ikke kostede os mere.

Kahyt 8459 viste sig at være en af de skjulte skatte på Costa Serena, med en balkon, der var 3-4 gange så stor som andre balkonkahytter.

Det skal du være opmærksom på

Prisen på de fleste kahytter er baseret på to voksne. Rejser du alene, vil du ofte skulle betale alt imellem 25% til 100% mere, hvorfor det sagtens kan betale sig, at tage en ven med på turen.

Det samme gælder hvis du rejser alene med et barn. Forvent at barnet kommer til at betale fuld pris for krydstogtet.

Book den kahyt du mener er rigtig hjemmefra og forvent ikke, at du bliver opgraderet. Ja, vi har måske alle hørt om nogen, der er blevet opgraderet, men i realiteten sker det uhyre sjældent.

Og nej, der findes ikke et magisk trylleord eller ting, der skal gøres i en bestemt rækkefølge for at blive opgraderet til en bedre kahyt. Det handler vist mere om at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

Derfor skal du booke den kahyt, du gerne vil have hjemmefra, og blot glæde dig over hvis du tilbydes en opgradering.

Hvad er dine erfaringer med kahytter på krydstogtskibe?

Vi håber, at du er blevet lidt klogere på, hvad du skal kigge efter når du booker kahyt til jeres næste krydstogt.

Som altid er vores indlæg baseret på vores egne erfaringer, samt hvad vi har fået at vide af andre krydstogtgæster.

Hvad er dine erfaringer med kahytterne på krydstogtskibe?

Har du nogle gode råd eller kommentarer, vil vi elske at høre fra sig. Skriv en kommentar herunder eller skriv direkte til os på hej@vielskerkrydstogt.dk