Tag på krydstogt i Middelhavet

Uanset om du er ny eller er en rutineret krydstogtgæst, er et krydstogt i Middelhavet altid et hit. Kombinationen af godt vejr, et kæmpe udvalg af spændende destinationer og en kort flyvetur fra Danmark, gør Middelhavet til et oplagt valg for alle.

Samtidig er udvalget af skibe og ruter steget markant de senere år, hvor flere og flere rederier har fået øjnene op for Europa og europæernes stigende interesse for at tage på krydstogt.

I dag sejler stort set alle de store rederier i Middelhavet, hvilket gør det let at finde lige præcis den rute og det skib, der passer til jeres behov og feriebudget.

Krydstogtdestinationer i Middelhavet

Der er ikke mange steder i verden, hvor du kan tage på krydstogt og få en større variation i udvalget af destinationer og ruter end lige netop i Middelhavet, der rammer hele tre kontinenter. Det betyder også, at uanset om du vil på solferie, shoppe i de store metropoler, besøge eksotiske øer eller opleve nye kulturer, så kan det hele kombineres på et krydstogt i Middelhavet.

Den ene dag kan du shoppe på Barcelonas fasinerende Las Ramblas, den næste dag slikker du sol på Mallorca og dagen efter går du i den italienske mafias fodspor på Sicilien, eller måske ridder du på en kamel i Afrika. Der er nærmest ingen grænser for, hvordan du kan sammensætte dit krydstogt i Middelhavet.

Når vi taler krydstogt i Middelhavet er de fleste ruter inddelt i det østlige og vestlige Middelhav med Italien som skillelinje. Dermed ikke sagt, at du ikke kan komme på et cruise, der besøger begge ender af Middelhavet, for de ruter findes, men rederierne laver gerne deres krydstogter, så de har en længde på syv dage.

Det betyder, at I på 3. eller 4. dagen er længst væk fra starthavnen, hvorefter turen tilbage begynder og I vil derfor ikke kunne nå at komme hele Middelhavet rundt på en uge.

Hvis du gerne vil kombinere både øst og vest, skal du enten vælge et krydstogt hvor sluthavnen er en anden end starthavnen, så skibet ikke skal tilbage til udgangspunktet – eller tage på et længere krydstogt.

Krydstogter i det vestlige Middelhav

Med populære byer som Barcelona, Rom, Monte Carlo, Nice – samt smukke øer som Mallorca, Korsika, Sardinien og Sicilien har det vestlige Middelhav i de sidste 50 år været en favorit blandt turister fra hele verden. Og det samme er tilfældet med krydstogtturister. Området er en perle og byder på destinationer for alle, uanset om det er kultur, historie, afslapning eller solferier du går efter.

Krydstogter i det vestlige Middelhav starter som regel i de større havne ved enten Rom (Civitavecchia), Genoa, Savona, Marseille eller Barcelona. Netop fordi mange af havnene er store kan du selv bestemme hvor du vil stige på skibet. I behøver altså ikke nødvendigvis at tage et krydstogt fra lørdag til lørdag, hvis søndag til søndag eller måske mandag til mandag passer jer bedre. Mange af MSC og Costa Cruises skibe sejler den samme rute uge efter uge – og for dem er det lige gyldigt hvor I starter jeres krydstogt.

Favoritdestinationer i det vestlige Middelhav er Mallorca, Malta, Sicilien og Tunesien, men også smukke destinationer som La Spezia, Sardinien og Korsika er de senere år blevet populære mål for krydstogter.

Endelig kan et krydstogt i det vestlige Middelhav også gå syd om Spanien til Gibraltar og Malaga, og derefter videre ud i Atlanterhavet til Marokko, Portugal og de Kanariske øer som Tenerife og Gran Canaria samt den portugisiske ø Maderia. Disse krydstogter er dog gerne lidt længere – typisk mellem 9 og 12 dage.

Krydstogter i det østlige Middelhav

Det østlige Middelhav bliver mere og mere populært, hvilket uden tvivl skyldes blandingen af spændende historie, smukke strande og hyggelige byer. Det er ikke unormalt, at man på et krydstogt i det østlige Middelhav med 5-6 stop, besøger 5-6 forskellige lande på et ugelangt krydstogt.

Krydstogter i det østlige Middelhav starter gerne i Venedig eller Trieste i det nordlige Italien. Ruten går derefter ned langs Italiens Adriaterhavskyst til havnebyen Bari, der ligger smukt placeret på hælen af Italien.

Costa Fascinosa i det østlige Middelhav ved den græske ø Santorini

Costa Fascinosa i det østlige Middelhav ved den græske ø Santorini @CostaCruises

Derefter venter det græske øhav med et utal af smukke destinationer eller krydstogtet fortsætter til Tyrkiet, hvor spændende Istanbul venter. Turen retur går gerne forbi Kroatien hvor Dubrovnik er en af favoritterne, der besøges af flere krydstogtskibe dagligt.

I det østlige Middelhav findes også krydstogter hvor ruten går forbi Israel, Cypern og Egypten – samt de lidt længere ruter, der sejler igennem Suez-kanalen og ender i Dubai.

På sommerkrydstogt i Middelhavet

Højsæsonen er for krydstogter i Middelhavet er sommerferiemånederne juli og august, hvilket skyldes at flere og flere børnefamilier har fået øjnene op for, hvor fantastisk et krydstogt er. Udover at månederne falder sammen med skolernes sommerferie, er I samtidig sikret omkring 11 timers sol om dagen og meget høje temperature – hvilket desværre også smitter af på priserne i de måneder.

Hvis I ønsker at sejle i juni, juli eller august kan vi kun opfordre til, at I booker så tidligt som muligt. Skibene bliver fyldt helt op, så lad være med at vente på an afbudsrejse, for de kommer meget sjældent. Særligt hvis I ønsker en familiekahyt er det om at booke sit sommerkrydstogt i god tid.

Den bedste tid at tage på krydstogt i Middelhavet

Er der noget, der kan ødelægge oplevelsen af en destination for os, så er det når der er 35 grader varmt, solen bager fra en skyfri himmel og man står som sild i en tønde, for at shoppe eller se et monument. Det er lige præcis i det sekund man fortyder, at man forlod skibet og den dejlige pool.

Hvis I har mulighed for det, så er vores anbefaling, at tage på krydstogt i Middelhavet før eller efter højsæsonen. De bedste måneder at tage på krydstogt i Middelhavet er i månederne maj, juni og september, men april og oktober kan også sagtens gå.

Her er vejret stadig rigtig godt i Middelhavet, uden at det bliver hedebølge-varmt og der er færre turister på destinationerne. Endelig er der mulighed for at gøre nogle rigtige gode tilbud ved at vælge et krydstogt uden for højsæsonen, da flere af selskaberne lokker med rigtige gode deals.

Ulempen ved uden-for-sæson krydstogt

Det skal retfærdigvis nævnes, at jo længere hen på efteråret du kommer og jo større er risikoen for, at vejret er slået om og det er blevet for køligt til at bruge den udendørs pool og på samme måde, kan et krydstogt i marts være lidt en af lotto-kupon. Vi har oplevet Barcelona i vanvittigt hagl-vejr i marts og Venedig i nærmest monsum-agtigt regnvejr i oktober. Heldigvis bevæger skibet sig jo og dagen efter har solen igen strålet fra en skyfri himmel.

Netop i oktober, november – eller februar, marts og april kan det være fint at vælge ruter, der tager ud til de Kanariske øer, Madeira, Marokko og Portugal, hvor chancerne for sol og varme er større end i Middelhavet.

Men du bestemmer selv, for der sejles året rundt i Middelhavet.

Der er dog stor forskel på antallet af krydstogtskibe i Middelhavet sommer og vinter. Mange af de store skibe forlader nemlig Europa i løbet af efteråret. De tager turen over Atlanterhavet til Florida og Caribien eller sejler til andre steder, hvor det er varmere. Først til marts eller april vender skibene så tilbage til Middelhavet igen.

Tips til krydstogt i Middelhavet

Gør det selv: Middelhavet er formentlig et af de steder i verden, hvor det er lettest selv at planlægge udflugterne på land i stedet for at tage krydstogtselskabernes fælles udflugter. Næsten alle destinationerne er turistvenlige og særligt i den europæiske del af Middelhavet styr på hvad I skal betale for en taxa og bus. Men som altid handler det om at bruge sin sunde fornuft, inden du smider familien ind i en taxa eller minibus for at tage på sightseeing i en fremmed by.

Hold øje med tiden: Mange steder ligger krydstogtskibet til tæt på byen, men i byer som Rom og Firenze ligger selve krydstogthavnen mere end en times kørsel fra byen – og i Marseille er der 10 km fra skibet til byen. Det er noget man skal tage med i sine beregninger, når man er på udflugt. Da eftermiddagstrafikken i Rom og andre store byer kan være noget heftig, sker det næsten dagligt, at der i sidste sekund kommer krydstogtgæster med taxi, som tog fejl af, hvor lang tid transporten tilbage til skibet tog.

Vi oplevede det i oktober, hvor mandskabet på Costa Pacifica helt ekstraordinært ventede på, at en familie med to små børn kom fra Rom i taxi, da de havde taget fejl af tiden og derfor missede bussen tilbage til skibet. Det var på et hængende hår, men de nåede det og skibet sejlede fra Civitavecchia mindre end 5 minutter efter.

Behageligt fodtøj: Middelhavet byder på et hav af spændende seværdigheder og smukke byer, der venter på at blive udforsket. Glem alt om at tage sko på, som matcher dit outfit og vælg altid de mest behagelige travesko. Efter den første tur op af Cagliaris stejle brostensbelagte gader vil du takke os for rådet.

Husk siesta: Hvis shopping er et af hovedformålene med besøget på en destination, så husk at undersøge om der er siesta. Den daglige middagslukning i Grækenland, Italien, Portugal og Spanien mellem kl. 13 og 16 kan hurtigt forvandle shoppeturen til et ynkeligt besøg i souvenirbutikkerne, der sjovt nok aldrig holder siesta.

Drik vand: Med temperaturer i sommerhalvåret på mellem 25 og 35 grader, er det utroligt vigtigt at drikke rigeligt med vand. Noget af det første I bør gøre i land er at købe vand – og find gerne et supermarked, hvor vand i flasker er noget billigere end i de små turistbutikker tættest på havnen. Men er der intet supermarked, så køb det hvor I kommer frem. Det er alt andet lige billigere at købe vand i land end ombord på krydstogtskibet (med mindre I har investeret i en af drikkepakkerne, der inkluderer vand).

Gratis wi-fi: Med mindre du virkelig skal tjekke din e-mail eller lave en opdatering på facebook, så kan det ikke anbefales at købe internet på krydstogtskibet. Dels er det vanvittig dyrt, dels er det ikke specielt godt. Benyt dig i stedet af tilbudet om gratis wifi, som mange caféer, restauranter og butikscentre tilbyder. Det giver dig samtidig et velfortjent hvil.

Hvilke krydstogtrederier opererer i Middelhavet?

Når du skal vælge et krydstogt i Middelhavet kan du vælge og vrage i mellem stort set alle rederier og typer af skibe i sommerhalvåret. De er der alle sammen.

Som en tommelfingerregel kan man sige, at jo større skibet er, jo større havne og byer vil der være på ruten, hvorimodmod de mindre skibe kan lægge til ved de lidt mindre havne og komme steder, hvor de store skibe må sejle uden om.

Kongerne af krydstogt i Middelhavet er klart de to europæiske krydstogt-rederier: Costa Cruices og MSC, der begge er hjemhørende i Italien i henholdsvis Genoa og Savona. Begge rederier tilbyder nogle fantastiske krydstogter til priser hvor alle kan være med.

Det tyske selskab Aida sejler også i Middelhavet året rundt og netop Aida er værd at overvejer, hvis du tager et krydstogt udenfor højsæsonen. Aidas nye skiber er nemlig en slags helårsskibe, der er designet til krydstogter i køligere vejr. Det betyder, at uanset hvordan vejret er udenfor, så kan du boltre dig i poolen og lege i vandrutchebanerne. Et interessant koncept, som Aida uden tvivl vil få stor succes med.

Også Norwegian NCL, Princess Cruices og Regent har enkelte krydstogter i Middelhavet året rundt.

Men i sommerhalvåret flokkes rederierne i Middelhavet og her kan du komme med f.eks. Celebrity Cruises, Royal Caribbean, Disney, Holland America, TUI Cruises og Cunard.